Altanen, nu börjar äntligen solen titta fram så pass mycket så att det blivit dags att kliva ut på altanen. De som har inglasad altan har nog kunnat nyttja den ett tag nu, men för oss som har en öppen altan utan inglasning börjar den härliga tiden nu. Idag har solen lyst och vi har kunnat njuta av både sol och kaffe på altantrappen. Det är en speciell känsla när man får gå ut och börja förbereda för en lång härlig sommar. Och aldrig njuter man väl så av solen som när man får sitta och sola sig i vårsolen.  

Dags att börja fixa till altanen

Efter en hel vinter utan ompyssling och med lite spår från förra sommaren är det nu dags att börja fixa till altanen. Under taket har rottingmöblerna stått med presenning över och därunder har höst och vintervindar blåst in en massa löv. Det är bara att ta fram kvasten och börja sopa. De fina krukorna med de inte lika fina växterna från förra sommaren behöver flyttas undan för att få en uppfräschning med nya fina växter, för att sen återkomma och förgylla tillvaron på altanen.

Altanen för mig ska vara en plats där man kan vila. Jag vill inte ha för mycket saker eller växter som kräver skötsel. Jag har en soffgrupp i rotting som står under tak, en del av altanen ligger under tak, där kan dynorna ligga på hela tiden, för det kommer inte åt att regna på dem. Sen har jag en matplats där familjen kan sitta och äta. Skulle vi få gäster och vilja sitta på altanen och äta så kommer vi få bära dit mera möbler. Det finns även två stycken solstolar som är enkla att flytta på beroende på om man vill sitta i sol eller skugga. Ingen utav möblerna kräver något speciellt underhåll vilket är väldigt skönt.

Växter

När det kommer till växter så brukar jag plantera lite olika sorters prydnadsgräs i mina krukor, det är vackert att titta på och kräver inte mycket skötsel. Det finns flera olika sorter och de kan bli olika höga. En del gillar att ha massor med blommor och växter på altanen och det är verkligen jättefint, men för min del så blir det för mycket arbete. Jag vill inte se saker som jag behöver göra när jag är på altanen, jag vill kunna slappna av och ta det lugnt.

Sen har jag ett parasoll för varma dagar, för hur mycket jag än älskar solen så älskar jag mer att sitta i skuggan när det är soligt och varmt. Det är perfekt med ett flyttbart parasoll, det kan ge skugga för matplatsen när man äter och man kan flytta med det om man vill ligga i solstolen med lite skugga för huvudet. Eller om barnen vill ligga på en filt på altanen och läsa då kan man ge dem lite skugga, så en av mina viktigaste saker på altanen är det flyttbara parasollet.

 

Underhåll

Det enda underhåll vi behöver göra på vår altan, förutom att sopa bort löv och björkfrön, är att olja in den. Som tur är har jag en sambo som skött den biten hitills i alla fall, får väl se hur länge han fortsätter med det, jag är tacksam för varje år. Vi tänker att om vi är noga med att olja in altanen så håller den sig fräsch längre. Vi är inte några snickare så det är skönt om vi slipper byta ur brädor och liknande på altanen, därför försöker vi vara rädda om den och sköta oljningen.

Inglasning eller inte

För vår del så handlar det till viss del om kostnaden för att glasa in, är det så viktigt att vi vill lägga de pengarna. Nja, inte än i alla fall. Men visst, ibland önskar man att man hade en glasvägg mellan sig och myggen när det börjar mörkna på sommarkvällarna. Man förlänger ju sommaren också på ett sätt när man glasar in, man får en längre tid som man kan nyttja altanen. Har man sen någon form av värme också så blir det ju riktigt mysigt. Där är vi inte än och vi får se om vi kommer dit. Just nu trivs vi bra med att ha en öppen altan med lite tak som skydd.

Nu hoppas jag att det blir en härlig vår och en underbar sommar så man kan använda altanen riktigt mycket. Hur man än väljer att ha det så är det viktigast att man väljer efter egen smak så att man får sin egen trevliga altan där man trivs och mår fint i solen.