Textilier skapar stämning

Genom att använda sig av mattor och textilier i form av gardiner, kuddar och plädar ger man hemmet en mjukare och mer ombonad känsla. Endast en mindre summa pengar kan förändra ett kalt och sterilt rum till att bli hemtrevligt och varmt.

 

En uppsjö av gardinmodeller

Det finns en uppsjö av gardiner som passar till olika fönster och tillfälle. Till ett mindre och högt uppsatt fönster passar vanligtvis en kortare gardinkappa. Om du vill ha in mycket ljus i rummen men ändå dölja insyn, rekommenderas skira bomullsgardiner eller tunnare linnegardiner. Vill du minimera allt ljusinsläpp faller valet på en mörkläggningsgardin som lämpar sig väl i sovrummet. Ett sätt att skapa ett dramatiskt uttryck är genom att välja tyngre gardiner i material som sammet eller jacquardvävnad. De har ett vackert och tungt fall samtidigt som de ger skydd mot ljus och insyn. Ett alternativ till gardiner är hissgardiner som är av textil och som rullas upp till önskad längd.

 

Mattor dämpar klamp och duns

Mattor hjälper till att dämpa hög akustik i hemmet plus att de skapar ett mer ombonat hem. De kan med fördel placeras under soffan, soffbordet, och matbordet, i sovrummet och i hallen. Det kan tyckas opraktiskt att välja en matta under ett köksbord där mat och smulor har en tendens att samlas. Men den ger skydd åt golvet då bord och stolarnas tyngd vilar på den. Välj en matta som är relativt tunn så att matmöblerna står stadigt, En tunnare mattare är också lättare att dammsuga och rengöra.

 

Kuddar i lass

Ett billigt sätt att ge rummet och soffan en ny karaktär är att investera i kuddar. Välj med fördel olika sorters storlekar och modeller. Det finns alltifrån avlånga, runda, fyrkantiga, stora som små. Leta efter kuddar med mönster och kanske till och med tofsar på för att lyxa till det! Kuddfodral kan bytas efter säsong och humör och det enda som krävs är din egen fantasi.