Iscensätt ljuspunkter i alla rum

Det har nämnts tidigare men tåls att nämnas igen- se till att vara generös med lampor och ljuskällor i hemmets alla rum. I vardagsrummet är det viktigt att sätta upp lampor bland de olika områden du befinner dig mest i. Man kan se på vardagsrummet som ett rum i rummet, där soff-, fåtölj- bokhylle- och eventuellt matbordsdelen har olika utrymmen. En bra regel att gå efter är att det ska finnas fem till tio ljuskällor per rum för att skapa ljus och hemtrevnad. Vilket är extra viktigt för oss i de nordiska länderna som inte får så många soltimmar på vinterhalvåret.

Spotlights och taklampor

Spotlights i taket kan vara en väl värd investering då det skapar ett jämnare flöde av takljus. Men det ska också stöttas upp med bordslampor, vägglampor och golvlampor för att skapa en mer ombonad känsla. Det finns ett stort utbud av taklampor i form av plafonder, ljuskronor och tygbeklädda lampskärmar i både och mindre och större storlekar som ger ett bra ljus och en fin inramning. 

Kristallkronor kräver takhöjd

Vackra ljuskronor i kristall eller glasprismor (beroende på ens budget) ger karaktär åt rummet medan de större lampskärmarna i tyg skapar ett modernare intryck. Stora kristall- och takkronor lämpar sig bäst i rum med en takhöjd från tre meter och uppåt för att de ska bäst komma till sin rätt.