Kakel skyddar väggarna mot smuts och fett samtidigt som det skapar en mer enhetlig känsla i köket. Det finns ett stort utbud av prisvärt kakel och mosaik på marknaden och om du inte finner det du söker i butik, så leta online.

När du väljer kakel ska du utgå ifrån hur väl det passar ihop med ditt val av kök, design och färg. Ett kakel med glans kan skapa liv och rörelse till matta köksluckor. Ett glansigt kakel är lätt att rengöra och torka av. Ett kök med lackade köksskåp harmoniseras bäst med ett matt kakel och gärna med struktur. Nackdelen med de matta kakelplattorna är att de inte är lika enkla att tvätta av som de glansiga.

Färgen på kaklet väljs utifrån köksskåpens färg. Har du ett vitt kök kan du välja ett mer färgstarkt kakel och eventuellt en kombination av färger. Är köksskåpen färgstarka och brokiga kan du välja en mörkare ton men de ska i möjligaste mån mer harmonisera med helheten. Tänk också på att ett mörkare kakel i kombination med mörka köksluckor blir väldigt nedtonat, särskilt om det inte kommer in mycket naturligt ljus i köket.

 

Val av köksbänk

Köksbänken är ett viktigt val då det ramar in köksskåpen och kaklet. Köksbänkar finns i flera olika material, kvalitéer och färger. Det som är viktigt att tänka vid val av köksbänk, är att den är tålig och inte släpper in väta och smuts. Material som bland annat finns att välja på är marmor, granit, kvarts, laminat och trä med preparerad och skyddad yta. Laminatköksbänkar är billigast medan marmor och granit kostar betydligt mer.

Köksbänkens material

Marmor är ett mycket vackert naturmaterial med sina vackra skiftningar och som ger köket en sober känsla av lyx. Men det är också ett poröst material som inte tål för mycket yttre påfrestningar som bland annat syra, olja och citron som lätt missfärgar ytan. Granit och kvarts är pålitliga och starka material samtidigt som de ser exklusiva ut.

Köksbänkens färg

Bänkskivans färg, oavsett material, ska stämma överens med köksluckorna, kaklet och golvet. Har du ett vitt kök passar en ljusare likväl som mörkare bänkskiva. Ett mörkare kök kan ges ett mer dramatiskt uttryck med en ljus färg medan en färg ton i ton med köksskåpen ger ett lugnare intryck.