Då köket är fullbordat börjar det spännande arbetet att inreda det! Vilken typ av färg på väggarna ska det vara?  Önskar du ett dramatiskt kök med blommiga tapeter och mörka gardiner eller ett mer stilrent kök som går i vit väggfärg med skira linnegardiner? Eller kanske ett industriellt kök med inslag av stål och plåt och fönster med svarta persienner? Det finns många stilar att välja mellan och inget är rätt eller fel! Det handlar om att våga lita på hur du vill ha det och sedan leta fram möbler och detaljer som skapar den rätta känslan. Kom ihåg att man alltid kan göra om och skapa något nytt.

Vackra köksöar skapar harmoni

Om köket är så pass stort att en köksö ryms så är det en praktisk och vacker möbel som blir en naturlig träffpunkt då mat lagas och samtal förs. Köksöar finns i olika storlekar, färger och utformningar. De kan köpas direkt från butiken och monteras i hemmet eller platsbyggas efter egna mått och önskemål. Det är vanligt att man väljer att använda den ena delen av köksön som ett barbord där frukost kan intas.

Matbordet- en plats att umgås runt

Se till att välja matbord med omsorg då det är en plats där många måltider och samtal med familjen förs. Det kanske också är en plats för studier, läxläsning eller ditt arbetsbord om du jobbar hemifrån. Hur många personer ska kunna rymmas runt matbordet? Du kanske vill ha ett lagom stort bord för fyra personer men vill ha möjlighet att dra ut det och rymma fler personer? Ett runt matbord är inbjudande och hemtrevligt men begränsar mer hur många som får plats runtom. Bor du på en liten yta kan ett hopfällbart klaffbord som inte tar så mycket plats vara ett alternativ.

Val av matsalsstolar

I de flesta inrednings- och möbelbutiker säljs matbord och stolar till ett paketpris, vilket oftast är mer prisvärt än om man köper de per styck. Håll utkik efter förmånliga kampanjer under höst- och vårkanten. Önskar du köpa fristående stolar till matbordet så ska du ge dig ut på stolsjakt, kolla gärna in loppmarknader och auktionshus. Olika sorters stolar kan skapa en bohemisk och konstnärlig stil.

Eleganta trästolar eller bekväma läderstolar

Önskas mer eleganta stolar är ett tips att välja de med högre ryggar i högglansig lack och sittdynor i ett sobert tyg. Eller så väljer du ett färgstarkt tyg i cerise eller zebramönster för att skapa en modernare känsla. Om du vill sitta bekvämt och länge runt matbordet rekommenderas fåtöljliknande köksstolar med armstöd i stoppat läder. Om du inte hittar det du letar efter i butik eller online, så kolla på loppmarknader och måla om stolarna efter önskad färg.

Lys upp ditt kök Man kan inte ha för mycket belysning i sitt hem och det gäller även köket. En populär lösning är att sätta inbyggda spottar under köksskåpen som kopplas till en dimmer så att du kan välja ljusstyrka efter önskemål. Lampor som hänger i fönstret ger ett varmt och hemtrevligt intryck och är särskilt populärt i nordiska hem som vill fylla på med mer ljus under de mörka årstiderna.

Fyll vitrinskåpet med vackert porslin

I äldre tider var ett vitrinskåp en viktig möbel som skulle förvara familjens finare porslin och glas. Idag är vitrinskåpet åter på frammarsch i våra hem och de som har utrymme i sitt kök väljer gärna att ställa det där för både och funktionen och estetikens skull. Om det inte får plats i köket, så ställ det med fördel i vardagsrummet som en dekorativ möbel. Vitrinskåp finns i olika design och form, alltifrån romantiskt shabby chic till en mer modern och avskalad stil med mycket glas. Det kan även vara värt att leta runt hos olika auktionsfirmor i jakten på det perfekta vitrinskåpet!

Matskänk skapar karaktär åt matrummet

Om man har ett behov att förvara tallrikar, glas och bestick men inte önskar ett vitrinskåp så är en smart lösning att införskaffa sig en skänk. Den är som en slags byrå med mycket utrymme och som skapar karaktär åt matrummet. De flesta inrednings- och möbelbutiker har ett relativt stort urval av skänkar och det brukar finnas matchande matgrupper (bord och stolar) till dessa om man önskar en enhetlig design. En fördel med en skänk är att man kan utnyttja ovansidan till att sätta vaser med olika blomarrangemang, tända ljus och hänga tavlor ovanför den.